Rågbröd med frön

2 st bröd
 
½ l vatten
50 g jäst
900 g / ca 1,6 dl grovt mjöl (jag använde rågmjöl, rågsikt och grahamsmjöl - lite av varje)
1 tsk salt
2 msk brödsirap
1 dl linfrön
½ dl solroskärnor
2 dl lingonsylt
 
1. Samula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och häll de över jästen. Tillsätt salt, sirap, frön, sylt och nästan allt mjöl(ca 800 g). Arbeta ihop till en deg och låt den jäsa i 30 minuter.
2. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Dela den sedan i två bitar, knåda och forma dom till två bröd i valfri form. Lägg dom i smorda formar och låt dom jäsa ytteligare 45 minuter. (Jag använde en limpa-form och en springform, men det fungerar lika bra att grädda dom utan form, på en plåt med bakplåtspapper).
3. Pensla dom lätt med mjölk och tryck fast linfrön på toppen. Grädda dom sedan nederst i ugnen på 225° i 35-40 minuter. 

Tidigtur, promenad, bak & kalas!

Idag hade jag tidigtur på jobbet så jag var hemma vid två-tiden. Då påbörjade en kaka som jag varit sugen på väldigt länge. men eftersom jag inte har fått äta socker har det aldrig varit aktuellt att baka den. Sedan har jag varit sjuk så jag har inte haft orken att stå i köket och laga allt för mycket. men idag fick jag göra min efterlängtade potatisbakelse som jag åt mycket när jag var mindre.. meen vilken besvikelse! Den smakade inte alls som förut, eller minns jag bara fel!? Iallafall så ska jag smaka en till bit imorgon och hoppas på att den smakar bättre!
Nu när förkylningen är över får jag äntligen börja träna igen och det startade jag med en härlig långpromenad. dock den tråkigaste vägen men med det härliga vädret gjorde det ingenting! :)
 
Samuel och jag har varit på kalas ikväll, Sofia fyller 21 år idag! :) Vi har varit och grattat henne och fått i oss lite fika! :) Av oss fick hon det klassiska, en blomma och choklad! men det går ju hem hos de flesta. :)


RSS 2.0