borta ihelgen!


då åker vi till lycksele för motorveckan och 25-årskalas! :) tjing

Blåbärskaka m. lime



1 kaka

100 g smör
2 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
limesaft av en lime
3 msk pressad lime
2 dl blåbär

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ner ägg, socker, mjöl, vaniljsocker, limeskal och limesaft,
2. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. Strö över blåbär.
3. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 minuter.
Om man vill kan man dekorera med blåbär och lime!

kalashelg!

Idag har jag varit och beställt blommor till min farmor som fyller 80 år imorgon! :) tyvärr kommer jag inte hinna fika, jag ska bara dit och gratta hon och lämna blommorna. jag och kusin Josefin ska fara och fika hos henne på onsdag och då funderar jag på att baka något gott åt hon! :)

Nu har vi besök av Thommy som ville kika förbi på en kopp kaffe och blåbärskaka! :) vi träffas så sällan, så det är alltid trevligt när vi ses! ingen får tro att det är jag som är osocial som sitter på datorn, utan de är killarna som spelar nhl! :)

dekoration

Jag märkte härom dagen att en fågel hade flygit in i vårat fönster. det var dun och blod på fönstret, men ingen fågel syntes till. jag antog att den hade klarat sig hyffsat flygit hem igen. men, idag såg hittade jag detta i rabatten:


Katterna vart nog mätta iallafall!

Kokt torsk m. gräddsås



4 port.
600 g torsk
3 dl vatten
1 tsk salt

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 tsk kycklingfond
½ rsk salt
1 krm vitpeppar
2 hårdkokta ägg
3 msk persilja

1. Koka ägg om du inte har några färdiga!
2. Koka upp vatten och salt i en panna. Lägg i fisken och låt koka upp. Ta pannan från plattan och låt stå med lock i ca 20 minuter.
3. Sås: Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör i mjölet och tillsätt mjölken. Låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med fond, salt och peppar. Skala och hacka äggen. Blanda nder ägg och persilja.
4. Servera fisken med sås och kokt potatis!

mums!

Nu sitter jag här efter en joggingtur med mitt nybakta bröd i handen! smör och ost är de enda som behövs! :) jag kan nu säga att brödet vart gott, riktigt nöjd är jag! samuel tyckte också att det var gott, så de kommer bakas fler gånger! att slänga ihop degen gick väl på tio minuter, in i ugnen och sen vare klart :)

nu ska jag sätta mig och skriva matlista för veckan så jag kan handla imorgon efter jobbet! tjing

Filmjölkslimpa

Idag har jag bakat matbröd. jag gruvade mig lite, för jag gillar inte att knåda deg, det blir alltid fel. men det här var de lättaste brödet jag gjort! ingen jäsning och knappt någon knådning! :) jag har dock inte smakat de än, men jag lägger ut receptet iallafall! :)



1 limpa
1 l rågsikt
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ dl brödsirap
5-6 dl filmjölk
½ msk brödkrydda

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda mjölsorterna, bikarbonat, bakpulver och krydda.
3. Tillsätt filmjölken och sirapen och blanda ihop till en deg.
4. Lägg i en smord form, ca 1 ½ L.
Grädda ca 1 timme!

ge mig utomlands!

JAG VILL TILLBAKA TILL MALLIS! jag saknar...

...värmen & solen,

ballkonghänget med vin &

underbart roligt sällskap! :)

hemmagjordglass

Linda, Emma & Anna har varit och hälsat på idag! det blev mycket lek i lekparken och efter de åt vi min hemmagjordaglass! nu har dom åkt hem, så nu väntar jag på att samuel ska sluta jobba! han har jobbat hela helgen, så jag skulle tro att soffan blir vår vän ikväll! :)

Hemmagjordglass:

3 dl grädde
1 msk vaniljsocker
3 ägg (gula & vita)
2 dl creme fraische
2 dl socker

1. Vispa ihop grädde och vaniljsocker i en skål.
2. Vispa 3 äggulor, creme fraische och socker i en slål.
3. Vispa 3 äggvitor till ett hårt skum i en skål.
4. Strö ut krossad daim eller digistive i botten på en form med löstagbar botten.
5. Blanda ihop skålen med grädde och socker (skål 1) och skålen med äggulor, creme fraische och socker (skål 2).
6. Vänd sedan ner äggvitorna i smeten och häll sedan allt i formen.
7. Ställ in glassen i frysen och låt den stelna. (Jag åt min efter 6 timmar och då var den klar!)

Groddar


Alfalfafrön - efter 1 dag syns det inte så mycket på alfalfafrönen!

Mungbönor - här ser man att de spruckit upp lite!

Ca 1 dl gröna linser eller mungbönor
Ca ½ dl alfalfafrön
= 5-10 del groddar

1. Skölj bönorna/fröna i en sil och plocka bort ev. skadade frön.
2. Blötlägg dem sedan i en rymlig glasburk, skål eller plastlåda. Linserna ska stå 10-12 timmar och alfalfafrön 5-6 timmar.
3. Häll av vattnet genom en sil och lägg tillbaka de väl avrunna fröna. Täck med en bit folie.
4. Ställ burken mörkt och ganska varmt, tex i ett köksskåp.
Skölj fröna 2 gånger varje dag. Efter 1-2 dagar börjar groddarna synas och är utvuxna efter 4-5 dagar. Mot slutet kan man ställa groddarna ljust, då blir de gröna och rika på A-vitamin!

recept

Jag har tänkt lägga in recept här på bloggen också! idag har jag gjort hemmagjord glass, som jag har tänkt lägga ut receptet på. jag tänkte bara smaka på den först, så jag vet om den vart god! :) sen håller jag på 'odla' groddar. jag hade lite tid över på jobbet idag, så jag kollade igenom Vår kokbok och hittade massa intressant! :) därav att jag har fått för mig att 'odla' groddar! :) hur man 'odlar' groddar kommer också upp snart, jag tänkte bara ta bilder när de växer! :)

hjärta

jag älskar min underbara Samuel!

BIO!

Då har jag gjort mitt träningspass för idag! det vart ett snabbt och enkelt pass för benen. så nu har jag duschat och ska snart göra mig iordning för ikväll. Jag och Johnny ska på bio och se Harry Potter! :) samuel gillar inte att gå på bio, så jag är glad att någon vill fara med mig! :)

Jag har för första gången gjort raggmunkar idag. jag gjorde nog inte helt rätt och jag gillar inte att steka 'pannkaka'! men all mat var slut, så barnen verkade gilla de! :) och imorgon ska jag för första gången göra en fisksoppa! :)

röd som en räka!

hej, hallå! jag vet inte hur många gånger jag har haft 'bloggpaus', eller bara ingen lust att skriva! men nu ska jag göra ett nytt försök!
Jag kan börja med att berätta att jag hittills haft en jätte bra sommar. vi har varit i min stugan, hälsat på Samuels pappa, varit på släkträff, kalasat på vännäsdagarna och mycket mer. tanken är att jag ska lägga in lite bilder, men bara från stugan har jag mer än tusen bilder, så jag får ta de när jag orkar! :)

Den här veckan jobbar jag i köket på dagis och det är rätt så skönt att göra något annat än att sitta hemma! jag har också börjat med träningen igen. för tillfället joggar jag och ska försöka få med Samuel på gymmet igen! :)


RSS 2.0